dinsdag 27 november 2012

Ademloos Angkor




We wandelen door Angkor Wat. Een plaats met een geschiedenis. Een eeuwenoude beschaving in een land, dat als een van de armste ter wereld te boek staat.
En dat was een paar eeuwen geleden wel anders, toen heersten ze hier tot ver in Thailand, Laos en Vietnam.


Het is een enorm terrein met verschillende tempel en paleis-achtige constructies. Terwijl je hier bent voel je de oudheid, de macht en de grootsheid van de heersers van toen.


In de vroege ochtend hebben we met zonsopgang zitten kijken naar deze grootsheid. Het silhouet werd een gebouw, het gebouw kreeg inhoud door er door te wandelen..






We laten ons met een tuk-tuk over het terrein vervoeren en komen aan bij bijzondere plaatsen. De ene tempel voor hindi, de andere meer buddistisch georienteerd.
Elke plaats kent zo z'n eigen stijl.

Zo is de ene midden in de jungle:


Terwijl de andere vergeven is van de buddha afbeeldingen. We vinden deze laatste groep in Angkor Thom, de grote stad. Deze stad bezat destijds meer inwoners dan Parijs!





Prachtig!

Een groot gedeelte van de tempels is destijds in verval gekomen en door de jungle terug heroverd. Restauratie kost veel geld, maar men restaureert heel veel en erg mooi. De gebouwen worden herbouwd met de originele stenen en aangevuld met nieuwe stenen.Sommige renovaties hebben wel 30 jaar geduurd.

Een mooi voorbeeld van een tempelcomplex die met in de jungle stijl heeft behouden is die van  Ta Prom. Hier staan gigantische bomen waarvan de wortels dwars door de gebouwen zijn gegaan:






Een mooi voorbeeld van een restauratie is deze galerij. Deze was volledig ingestort en is weer volledig hersteld. Wat een plaatje...



Keerzijde van al dit moois is dat er veel, heel veel toeristen op afkomen. Busladingen -met name chinezen- over bevolken het terrein.
Toch blijft het mooi...




8 opmerkingen:

  1. Ik lees je verhalen elke keer met plezier. Wat maken jullie toch veel mee en wat zien jullie veel. Deze foto's zeggen vast ook weer meer dan 1000 woorden :)

    Is alles goed met de arm van Gerda inmiddels?

    Veel liefs en veel plezier,
    Carola

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Carola, fijn dat je de verhalen met zoveel plezier leest. In het echt is het idd nóg mooier....en plaatjes zeggen veel! Grtz Robert en Gerda amboja moet je ėcht doen!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat dacht je van een reunie toer door Laos,
    Cambodja en eventueel Vietnam? ;-)

    Reis ze.

    Willem-Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Robert, we hebben ook een ticket Vietnam geboekt 2013
    Hoop op enthousiasme.

    Gr.
    Annet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Annet, wij vonden zelf vietnam niet zo. Men name de mensen. Ik kan je wel een keertje bijpraten.
      Angkor is wel heeeel mooi!

      Verwijderen