maandag 19 november 2012

Full moon party..


Naast me steekt de buschauffeur nog maar een peukie op. Geen probleem, we rijden toch met de deuren open, dus niemand die er last van heeft en van een inspecteur voor de volksgezondheid hebben ze hier nog nooit gehoord.  Net zoals ze nog niet gehoord hebben van de ARBO-dienst, welstandscommissie, veiligheidsvoorschriften of rijtijdenwet.

Welkom in Laos...welkom in de bus....de openbare bus.....hier een verslag..:

De gegevens:
Het traject: Thakhek naar Pakse, Laos
Afstand: 300 km
Geplande reistijd: no more than 5 hours sir!!!
Werkelijke reistijd: 8,5 uur (we always arrive sir!)
Geplande vertrektijd: 11:30 am
Werkelijke vertrektijd: 'we'll see'
Transportmiddel: Deawoo bus uit Korea uit (ik vermoed 1980) met een kapotte versnellingsbak


Aantal passagiers: op de lijst 30, onofficieel 60? 65? Inclusief kippen??
Personeel:

  • buschauffeur/technicus/elektricien en een conducteur alias 'de chef' 
  • assistent chauffeur/chef laden&lossen alias 'de kuif' 
Bagage:veel.....tassen, rijst, suiker, bouillon, kippen(dood), 7 x 'Falang' (buitenlander), suiker, plastic stoeltjes.

De reis:


12:45 De bus komt eindelijk aan. Niet dat we dat aan de bus kunnen zien, maar iedereen begint te wijzen naar ons. Ah, de bus naar Pakse is er.
Het uit-en instap ritueel begint: de bus stroomt leeg. Van het dak worden zakken vol met kroepoek gegooid. Nu zijn het mooie kleine stukjes. Aan de zijkanten begint de kuif bagage uit de bus te trekken: een zak oud ijzer, een reistas, manden met dode dieren en rijst. Veel rijst. Dan kan de andere bagage erin...ehhhh, past dat wel? Ja hoor, gewoon een beetje duwen...tja..
Dan het instappen..zijn dat niet een beetje veel mensen? We beginnen gewoon, we zien wel. De stoelen beginnen vol te raken. Dan worden er plastic krukjes uitgedeeld. Een heleboel...ehhhh...gangpad? Ja, gangpad....mag dat wel? Ehhhhhh, zo gaat dat hier....ja...gezellig!
Stapelen.....ikzelf ben een beetje laat en kom voor in de bus terecht...naast de chef...op het trappetje naast de deur. 


Met een paar tassen....tja, ik mocht ook naast de 2 iniminimeisjes op de voorbank, maar daar past net 1 bil op...we moeten 300 kilometer...nee, dank je!


13:15 We gaan. Althans, dat is de bedoeling. Die verdomde versnellingsbak. 16 keer naar voren en naar achteren...dan zit ie echt in de achteruit. 16 keer naar voren en naar achteren...en nu zit ie in de eerste versnelling. Met een hoop geknars krijgt de chef'm ook in z.n twee. Karren met die hap! We gaan!
Gezellig schudt iedereen mee met de hobbels in de weg.

13:30 Het meisje naast me begint een beetje te giebelen. ' Ehhhh....whats your name sir?' De dame begint daarna me het hemd van het lijf te vragen:
-waar ik vandaan kom
-hoe oud ik ben
-of ik getrouwd ben
-waarom ik na 8 jaar huwelijk in vredesnaam geen kinderen heb :' can you tell me, do you love your dog as much as you would love your own baby?'...
Tja, echt een nieuwsgierige tante...enneh, of ik vrienden met'r op Facebook wil worden....hahahahahahaha, maar even namen uitgewisseld.
De reis ging wel heel snel...voor ik het wist vlogen de eerste 2 uur om.

14:15 stop 28. Er worden rijstzakken in -en uitgeladen bij elke stop. 

Aangezien ik bij de deur zit ga ik er bij elke stop uit. Bij deze stop wordt er naast me een zak  rijst gelegd en aangezien het een beetje druk in de bus is kan er ook nog wel een tussen mijn benen. En als de deur dicht moet of ik die zak dan even op wil tillen. Anders kan de deur niet dicht....

14:30 Grote stop. Halve bus loopt leeg en wordt bij het uitstappen opgewacht door de locale middenstand. Er worden driftig gebraden kippen en gekookte eieren op een stok uitgewisseld.



Na de stop is de passagierslijst gedaald van 60 naar 20. De plastic stoeltjes worden opgeborgen.

15:30 De airco stopt ermee. De chef wisselt met de kuif. De kuif grijnst. Hij wil ECHT wel rijden. Hij laat dit weten ook Bij elke inhaalmanoeuvre en overstekende koe of hond wordt er luid getoeterd en met de hand aan de kant gemanoeuvreerd.

De chef gaat ondertussen met  geïmproviseerde meetapparatuur (mes, ducktape, draadje en lampje) door de hele bus en meet door waar het probleem zit. In de zekeringkast wordt onder het rijden de ene na de andere zekering eruit getrokken en met het mes geprikt waar het probleem zit. Het mes licht elke keer op. De bus rijdt nog gewoon.

Mmmmm, de chef weet het niet. Maar geen probleem, de bus rijdt! En de kuif geniet. Hij heeft inmiddels een luid Lao-muziekje opgezet. Let's rock!
Om de passagiers te koelen wordt de voordeur onder het rijden maar open gelaten...lekker koel! Ze hebben voor alles een oplossing..

16:30 Na 18 tussenstops zit de vaart er lekker in. De zon begint onder te gaan. Naast Gerda en Catharina (we hebben deze dame onderweg leren kennen en reizen een paar dagen samen op) zitten 2 meisjes te giebelen. De nederlandse dames zijn druk in de weer met wat make-up en geurtjes en NATUURLIJK willen de Lao meisjes dat ook De lipgloss gaat door de bus. De kuif wil ook wel wat eucaliptusgeur in z'n nek.
De sfeer wordt wat lacherig.

18:30 Het is donker.We rijden en de watertjes en colaatjes onderweg beginnen te zakken. We moeten best wel piesen We geven het aan de chef door. Er volgt een brul...iets met Falang en toilet. De bus stopt en loopt leeg. De meisjes lopen naar de zelfde kant en zakken gezusterlijk naast elkaar de de broek/rok op de enkels naast elkaar en het gespetter begint.Een het gegiechel.
De Lao dames moeten hartelijk lachen op de witte billen van de nederlandse dames...een soort van Full Moon (pee) party...;>))

18:45 We rijden weer. De sfeer is uitgelaten. We worden melig. het duurt maar en duurt maar en we moeten nog 60 kilometer...we beginnen af te tellen en te giebelen  Naast de meisjes doen nu ook de vrouwen mee en de chef en de kuif vinden het prachtig. 
De bus rijdt door. De gezellige verhalen komen. 

19:00 Hobbel-de hobbel. We rijden nog steeds. We stoppen ook best vaak. Nu stapt een van de meisjes uit. De kuif grijpt zijn kans en schuift naast de overblijvende...deze kruipt steeds verder de gordijnen in.
De versnellingsbak doet nu bijna niets meer. Van de 2 naar de 3 gaat via de 5 en dan met heeeeeeeeeel hard trekken komt ie in de versnelling.

20:15 Pakse....eindelijk! We worden door de chef in het centrum afgezet en gaan met de tuk-tuk met zijspan naar het hotel...we trakteren ons nu even op een luxe.....wat was die douche lekker............ 



2 opmerkingen:

  1. Klinkt beter dan die saaie busreizen in Nederland/Europa waar iedereen met een koptelefoon op zit of oordopjes in heeft.

    Tijdens een busreis in Noord India heb ik meegemaakt dat de bus opeens stopgezet werd, iedereen eruit, behalve de vrouwen. Nadat de baby was geboren, mochten we weer instappen en ging de bus weer verder. Niets aan de hand dus!
    Zo gaat dat daar.

    Blijf lekker doorreizen en geniet ervan!

    Willem-Jan Hommes

    BeantwoordenVerwijderen