woensdag 19 september 2012

Warmte, kou en sneeuw..


In de aanloop naar de Lachlang la (5050 m) rijden we door een prachtig landchap van kloven en rivieren. Erg indrukwekkend. Daarna beginnen we via vele haarspeldbochten serieus te stijgen.


Tussen de keien en het stof zie je zowaar stukjes asfalt. Gelukkig is het droog en we komen voldaan boven aan. Wat een enorm verschil met mijn vorige keer...toen sneeuwde het.....



Prachtig aan de klim zijn de ontelbare kleuren rood en bruin die elkaar opvolgen. De afdaling is net als de klim zo goed als onverhard en we dalen af en komen in een prachtige kloof waar het water naar beneden stroomt en waar je kunt zien hoe moeder natuur het zand tussen de gigantische keien heeft weggespoeld.

We voelen ons klein tussen deze reuzen.

We sluiten af met een rit over een mooie hoogvlakte en slaan ons kamp op bij het meer Kar (Tsokar) en gaan wederom een koude nacht in.



Als we wegrijden van Tsokar worden we vergezeld door een kudde wilde ezels. Prachtig om te zien hoe ze in een stofwolk langs en voor ons langs draven. Iedereen is er een beetje stil van. We gaan vandaag weer omlaag, maar voor het zover is stijgen we nog een stuk via een onverharde weg. Het lijkt net Marokko: we rijden door een vallei en zijn omgeven door steile heuvels met daarop zand en grind.

Na het passeren van de top dalen we af. Onderweg wordt het kleine stroompje water steeds groter en groter net zolang tot deze uitmondt in de Indus.

We volgen de Indus in de richting van Leh. De zon tovert steeds andere kleuren op de indrukwekkende rots formaties. We zien een enorm pallet aan kleuren, iedereen geniet met volle teugen! Aan het einde van de middag checken we in in ons hotel en spoelen het stof van ons af met een welverdiende douche.

We maken een tocht langs een paar prachtige kloosters in de omgeving van Leh. Ik ben elke  keer onder de indruk van de pracht van deze gebouwen...





De dag erna vertrekken we richting het Pangong Tso. Dit is een enorm meer tussen India en China. Het gebied wordt betwist, dus veel militairen en controles. We rijden over de Chang La (5300 m) en wat is dit een enorme berg zeg...we voelen ons klein en boven op de top is het akelig koud..


De afdaling is er een om te snoepen. Een prachtige vallei volgt met stromende beekjes, prachtige rots formaties en enorme uitzichten. Wauw!





De volgende ochtend bezoeken we het meer.


 Onderweg zien we prachtige natuur: bijzonder flora (zandduinen, slikachtig gebied, het lijkt wel eb) en fauna (wilde paarden, ezels, bergmarmotten).


Helaas is het bewolkt en spat de kleur van het blauwe water van het meer er niet uit op de foto's.We rijden weer terug over de Chang La en het wordt koud, het begint te regenen...en op de top sneeuwt het licht.
Gelukkig kunnen we door en vervolgen onze weg naar een bijzondere overnachtingsplaats.

We slapen vannacht op het land van een boer aan een stromend beekje. Savonds eten we aan het kampvuur en beginnen daarna spontaan  te zingen. Het was nog lang onrustig........

Als we de volgende ochtend wakker worden hebben we gezelschap..' welcome to India!' 




1 opmerking: