zondag 2 juli 2017

Ruig en woest. Why pay for water?


Gerda sluit bij mij aan in Dublin. We verkennen deze heerlijke stad. De stad is geen architectonisch hoogstandje, eerder een mix van oude robuuste, Britse gebouwen en volksbuurten. Er wordt hard gewerkt aan renovatie.

De stad leeft echt. Er zijn ontelbaar veel pubs en je kunt in allerlei restaurantjes eten krijgen van over de hele wereld.  We genieten van prachtige ontbijtjes, delicate lunches en mooie diners. We genieten van de ambiance van deze stad.

We zijn niet echt museum bezoekers, maar in de universiteit schijnt een mooie bibliotheek te zitten met hele oude boeken. De sfeer in de bibliotheek is magisch en je voelt de historie in de stofdeeltjes die vanaf de boeken op je neerdwarrelen.


We zijn hier echter voor de bruiloft van mijn maatje Yusmany die met de Ierse Edel gaat trouwen. De Ierse traditie maakt hier een feest van met pre-en postwedding-drinks en uiteraard een waanzinnig feest. We dansen tot laat in de nacht en zijn na drie dagen bekaf. Wat een feest.



Een verhaal zegt veel, maar de plaatjes zeggen alles! Irish wedding! Wij maken ons klaar voor een mooie rondrit over het eiland. Nu maar hopen dat het Ierse weer meezit….de buienradar voorspelt niet veel goeds, maar ook deze berichten veranderen gedurende de dag…welkom in Ierland!


We halen onze huurauto op en worden welkom geheten door Nigel. Nigel heeft één ding goed begrepen: ‘ het leven is een groot feest,  maar je moet zelf de slingers ophangen’.
Tja, met een prachtig vraag en antwoord spel die zijn weerga niet kent staat wij een half uur later met een brede smile en auto buiten en kan de reis beginnen. Prachtig mens, kunnen we enorm van genieten!

We rijden richting westen. We willen de Cliffs of Moher, The Burren en Connamara bezoeken. We gaan al snel van de snelweg af en gaan via een mooie route binnendoor in de richting van het westen.



We rijden over prachtig smalle weggetjes. Je moet goed naar voren kijken om tegenliggers te kunnen ‘spotten’. Je kunt elkaar onmogelijk passeren, tenzij één van twee een uitwijkplaats gebruikt om even te wachten. Ik ben natuurlijk een motor gewend waarmee je gewoon kunt passeren. Leuk spelletje…

We komen langs prachtige plaatsen. Mooie meren wisselen heuvels en bossen af. Overal ruikt het naar gemaaid gras.

In ons hotel kruipen we lekker in het bubbelbad. De brochure beloofd ons een spa, maar de ‘tand des tijds’ heeft hevig toegeslagen. We lachen erom en blijven gewoon wat langer in het bubbelbad. Het hotel is gelegen bij een prachtige waterval. Je ziet in heel Ierland overal watervallen om de enorme hoeveelheden water af te voeren.


We komen in gesprek met een oude man. Hij zegt dat in restaurants het water gratis is. Er is een discussie het af te schaffen. De man lacht en zegt: ‘we hebben zoveel water, waarom zouden we ervoor betalen?’

De volgende dag bezoeken we de mooie Cliffs of Moher, ze doemen 8 kilometer breed op vanuit zee. De Atlantische oceaan beukt er elke dag met een enorme kracht op. Een pracht schouwspel op de grens van land en zee.




We rijden verder langs slaperige havenstadjes en dromerige platteland dorpjes. Soms is het alsof de tijd heeft stilgestaan.



De dag erna rijden we naar Galway. Ik heb een route door The Burren uitgezet. Het is een prachtig, uniek, schouwspel van uit de grond opdoemende gladde rotsen. De schapen lopen er gewoon overheen. Als je uitstapt om te kijken dringt de veenlucht je neusgaten in. De bloemen zijn ruig. Grassen, harde grassen en roze bloemen bepalen het ruige beeld. De ijstijd heeft arctische zaden achter gelaten waardoor er een unieke vegetatie is ontstaan. Ierland is ruig en woest.









Galway is een leuke levendige stad en van daaruit gaan we richting Connemara. We rijden langs de mooie kust en genieten van de wisselende uitzichten. In de loop van de middag gaat het zo hard regenen, dat we besluiten eerder te stoppen. Met zo weinig zicht is het zonde zo’n mooi gebied in te gaan.

Sommige zaken zijn geen toeval en we komen terecht in een prachtige B&B met een mooie sfeer in Clifden. We eten s’ avonds heerlijk en lachen wat af in een gezellige pub met mooie Ierse muziek en alleen maar lachende gezichten. Lief leven!

De volgende dag rijden we door het waanzinnige Connemara. Ik kan niet beschrijven wat een pracht. Bossen, heuvels, bergen, schapen, meren, wolkenluchten, veen. Connemara heeft het allemaal. 






We zijn op weg naar Dublin, maar anders hadden we hier best nog wel langer rond kunnen kijken. We zijn onder de indruk van de prachtige fjord (niet alleen Noorwegen heeft ze) en de hoog opdoemende bergen. 





Ademloos verlaten we het gebied en gaan terug naar Dublin waar Gerda weer naar huis zal vliegen.

Ik ga mijn motor ophalen om de zuidwest zijde va Ierland verder te ontdekken. Fingers crossed, de weerberichten zijn geweldig (voor nu ;>))


Geen opmerkingen:

Een reactie posten