dinsdag 19 november 2013

hollandse haring, maar dan anders


Aangekomen vanuit het koude Nederland valt ons een heerlijke deken van warmte ten deel op dit prachtige eiland
Standaard beginnen we te oefenen met onze onderhandelingstechnieken om met een taxi bij ons hotel te komen, maar hierbij blijkt dat we dit best nog wel goed kunnen.

Allez, op weg naar Negombo waar we allerhartelijkst worden ontvangen door de dame des huizes.


We besluiten even een koud biertje te halen op het strand en lopen licht tipsie van de combinatie-strong beer (8.8%)- overgeslagen nacht-lange vlucht-weinig eten naar de tuktuk standplaats waar onze onderhandelingstechnieken wederom leiden tot een prachtige deal.

We worden downtown afgezet (letterlijk) en lopen en besluiten gelijk dat we deze reis geen restaurants aandoen waar dit ook op staat. Local food dus.
Tja, kale tafels, waanzinnig lekker eten en een toertje door de keuken (ahum, varkenshok) laten ons na duidelijk zien dat we weer zijn waar we wezen willen..hahahahaha.
Na afloop vegen we onze mond af met een ehhhhh....afgescheurde krant, servetten kennen ze hier niet. Mooi!

We lopen verder het stadje in en zien veel restanten van de Nederlandse kolonisatie: een prachtig kanaal om de specerijen naar de haven te kunnen vervoeren.




Na een paar steegjes komen we  terecht op de fish-market. Prachtig aan het ze strand gelegen en een drukte van jewelste.

//



Je ziet de 'Hollandsche' geschiedenis terug: er wordt druk haring gekaakt en overal worden vissen in het zout ingelegd en gedroogd.



De lucht kan ik hier niet posten, maar dat kun je wel raden.
Overal zijn mensen bezig en alle restjes worden gebruikt, zijn het niet de kraaien die de kleinste visjes pakken, dan wel de armsten die de visjes die naast de netten belanden bij het uitkloppen oppakken.




We lopen de laatste 4 kilometer naar huis en vallen moe maar voldaan diep in slaap.
Dromend over hoe goed we het in Nederland eigenlijk wel niet hebben...alhoewel: het leven is hier anders, andere zorgen, meer gebaseerd op overleven.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten