zondag 26 augustus 2018

Helgroene herinnering Reykjavik bij een ondergaande zon is magisch. Het avondrood spat werkelijk waar van de hemel. Het schijnsel van het licht op het kunstzinnige Vikingschip in de haven voorspelt ons een mooie reis. Of toch 'water in de sloot'?


Na 2014 is dit voor mij de tweede keer IJsland. Het land met haar unieke landschappen en grillig klimaat blijft lokken. Niet alleen omdat je er onwaarschijnlijk mooi kunt motorrijden, maar ook omdat elke bocht weer een nieuwe beleving is op het gebied van al je zintuigen.


Na onze motoren uit de haven te hebben opgehaald vertrekken we rond het middaguur voor een ontspannende begin-rit. Even de stramme spieren losmaken en wennen aan het onverhard rijden.
We rijden prachtig langs onmetelijke lavavelden, uitgestrekte graslanden en continu uitzicht op de oceaan rondom IJsland.


We eindigen de dag in het zuiden, waar IJslanders een poging doen veelteelt te drijven en gewassen te verbouwen. Een dappere poging met zo’n kort groeiseizoen.


We slaan onze tenten op in de buurt van Hella en worden in de ochtend wakker en zien het ijs op onze zadels. Even wennen na die bloedhete zomer van de afgelopen weken!Na een inbraak in onze volgauto (de sleutel lag er nog in;>)) gaan we wat later dan gebruikelijk op pad.


Over deze rit kan ik maar 1 ding zeggen en dat is dat ik nog niet eerder in mijn leven zulke waanzinnige landschappen heb mogen aanschouwen. Achter elke berg, achter elke bocht en na elke rivier lag een nieuwe wereld van kleur te wachten. De zon verlichte het helgroene mos, de wolken maakte het zwarte lava nog zwarter en het water spoelde het lavazand harder dan ooit naar beneden.Vanaf Hella maken we een prachtige toch naar de vulkaan Hekla. De vulkaan kijkt de hele dag over ons uit terwijl we door en over de eerder uitgespuugde lava rijden.
Immense vlakte met zwart vulkaanzand, uitgespoeld door een gletscher. Je voelt je zo klein in deze immense wereld van pijn en ijs. Heel indrukwekkend.We verlaten deze door de natuur beheerste omgeving nederig en rijden, afgekoeld door de gletscher, weer richting bewoonde wereld waar we onze hongerige magen na deze bijzonder geslaagde dag weer vullen. In de nacht vallen we diep in slaap, zwaar onder de indruk van al dit mooie natuurgeweld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten